Димка живее втори живот (33 фрактури, 63 дни в реанимация)
Димка живее втори живот (33 фрактури, 63 дни в реанимация) / снимка: МБАЛ Бургас
Димка живее втори живот (33 фрактури, 63 дни в реанимация)
60992
Димка живее втори живот (33 фрактури, 63 дни в реанимация)
  • Димка живее втори живот (33 фрактури, 63 дни в реанимация)

Шейсет и пет годишната Димка Кирова от село Дъскотна оживя след 63 дни в реанимация на бургаската болница. Жената прекара 45 от тях в изкуствена кома. Според световната медицинска статистика с тежките травми, с които Димка е постъпила на лечение, оживяват едва 20% от пациентите

Димка Кирова пострадала тежко в автомобилна катастрофа на 20 ноември миналата година, когато в колата, в която се возела на предна дясна седалка, се блъснал челно друг автомобил. В болницата я откарали с тридесет и три счупвания на ребра, счупена гръдна кост, скъсана диафрагма и преплитане на червата.

Част от тях били в гръдната й кухина, нейният далак бил разкъсан, имала и тежка травма на белия дроб. След спешна дълготрайна коремна операция лекарският екип, воден от доктор Здравка Инджова, предизвикал 45-дневна кома, докато ребрата на полумъртвата жена зараснат. След това ги съветвали и техни колеги от Варна и Стара Загора.

В момента Димка се чувства добре, става с помощта на рехабилитатори и се обслужва. В петък тя ще бъде изписана от болницата, а според лекуващите тя съвсем скоро ще може да ходи сама.