Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна
Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна / DarikNews.bg , Дарик Варна
Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна
77563
Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна
  • Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна

Делва от късноантичната епоха разкопаха работниците на бул. „Княз Борис", докато извършват ремонта на центъра във Варна.

Останки от крепостната стена на Античния град Одесос, които от години варненските археолози търсят, и делва на повече от 1500 години бяха намерени при ремонта на пешеходния център на Варна. Това заяви директорът на Варненския археологически музей проф. Валентин Плетньов.

Находките са точно пред храм "Св. Николай Чудотворец", като по думите на Плетньов делвата е на повече от 1500 години, а камъните са били част от крепостната стена на късноантичния град Одесос.

От години археолозите търсят останки от укреплението на стария град, като единственото, с което разполагаха до момента, бяха отделни парчета от стената по бул. "Приморски" и на площада пред някогашния магазин "Валентина".

„Знаем точното разположение на крепостната стена, като част от нея е минавала южно от църквата „Св. Николай". Откритите останки са от най-голямото разширение на стената през VI век. Тя е била с височина между 6 и 8 метра и дължина от 3 до 4 м. Просъществувала е дълго време, въпреки че през 715 година градът е бил унищожен и изоставен при аварските и славянските нашествия", обясни Плетьнов.

Обсъжда се идеята намерените находки да се експонират в ремонтирания център на Варна, като се поставят информационни табели. „Задача на архитектите и проектантите на ремонта е да решат как по-точно ще ги адаптират. Вероятно ще е по същия начин, както е с прословутата варненска дупка, където са отбелязани съществуващите крепостни стени на късноантичния римски град от I век. Вътре в самата дупка се намират запазените стени на елинистическия Одесос от V век преди Христа", обясни проф. Плетьнов.

Намерената делва пък ще бъде преместена с кран и поставена в двора на Археологическия музей. Очаква се това да стане до дни, като преди това ще се направят разкопки около нея и ще се търсят останки от антична сграда. В подобни делви са се съхранявали зърнени продукти, жито, зехтин и вино. Варненският археологически музей разполага с над 10 такива глинени съда, като очакванията на специалистите са и в този да не бъдат открити златни монети и скъпоценности, а останки от зърнени продукти.

До приключване на археологическите разкопки има издадено предписание за спиране на строителните дейности по ремонта на пешеходната зона в района на църквата „Св. Николай". Въпреки това очакванията на проф. Плетьнов са, че разкопките ще приключат до 2 седмици и няма да забавят ремонта:

„Говорили сме с общината и ръководителите на проекта. В момента така или иначе се разкопава заради смяната на канализацията. Трябва да се пресече напречно зоната около църквата „Св. Николай", като само в този район няма да има строителни дейности и то за няколко седмици. Намерената стена попада в чертите на резервата Одесос и всички изкопни дейности се извършват под наблюдение".

По думите на проф. Плетьнов фактът, че във Варна има масивно строителство и градът съществува на едно и също място вече 2600 години, пречи на запазването и откриването на антични находки. „За разлика от други Черноморски градове, които нямат такава урбанизация в самата територия на античния град, Варна се е развивала значително през годините и това е оказало влияние", каза още директорът на Варненския археологически музей.