Църквата почита Св. Спиридон Чудотворец
Църквата почита Св. Спиридон Чудотворец / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Църквата почита днес Св. Спиридон Чудотворец, покровител на занаятчиите.

В превод от гръцки език името означава "дарено зърно". Добре е на този ден имениците да се сдобият с нови обувки, според народното поверие.

Св. Спиридон бил един от великите чудотворци на 4 в. Той се родил на остров Кипър и от детинство бил овчар. Овдовял рано и започнал да помага на бедните с всичко, което имал. Той притежавал силата да изцерява болните. В царуването на император Константин Спиридон бил поставен епископ в град Тримитунт, на остров Кипър. И в епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и заедно с жътварите жънел своите ниви; бил достъпен за бедните, давал помощи и съвети по всяко време. 

Починал около 350 г., погребан е в Тримитунт. На гроба му се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на 7 в., а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега.

В старинния храм "Св. Петка" в София се пази пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи на остров Корфу. 

Според народните вярвания св. Спиридон предпазва от кожни болести. Поверията разказват, че бил и изкусен обущар, затова денят му се почита и от работещите този занаят, както и от шивачите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Вярва се, че каквото е времето през следващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на следващата година.

Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария.