Четвъртокласниците се явиха на изпит по литература
Четвъртокласниците се явиха на изпит по литература / снимка: БГНЕС
Четвъртокласниците се явиха на изпит по литература
19453
Четвъртокласниците се явиха на изпит по литература
  • Четвъртокласниците се явиха на изпит по литература

Всички ученици от четвърти клас в цялата страна се явиха на изпит по български език и литература - част от т. нар. „външно оценяване", провеждано от Министерството на образованието и науката (МОН) за трета по ред година. Повече от 62 000 деца в рамките на 40 минути трябваше да пишат диктовка и да отговорят на 15 тестови въпроса.

В Шесто училище „Граф Игнатиев" - София ученик разказа: „Мислех, че е супер трудно, обаче като реших теста, бях пръв. Реших го за пет минути". Според негова съученичка: „Въпросите бяха лесни, почти за втори клас. Например: Кой е написал Ян Бибиян? Имахме и диктовка за някаква лисица и зайче, което тя не успяла да хване, също въпроси по нея. Всеки мислим, че ще има шест".

Децата обаче казват, че ще ги затрудни друг предмет: „Може би този по човек и общество. Трябва да се помнят дати, факти и такива неща".

Изпитът по Човек и общество е в петък. Дотогава има още два - във вторник (12 май) по математика и в четвъртък (14 май) по Човек и природа. Резултатите ще са ясни до 27 май. Изпитите за 5 и 6 клас ще са през юни.