Четирима българи с награди от Европейския конкурс за млади учени
Четирима българи с награди от Европейския конкурс за млади учени / Thinkstock/Getty Images

Четирима български участници в 26-тия Европейски конкурс за млади учени, който се проведе от 18 до 24 септември във Варшава, Полша, се завърнаха с награди.

Втора награда на журито на Европейския конкурс за млади учени - 5000 евро и Специална награда - участие в Стокхолмския младежки научен семинар през 2014 г., получи Петър Милков Гайдаров, ученик в Образцовата математическа гимназия - Пловдив, с проект от област математика: „Разстояние на Хеминг на полиноми над GF (2)".

Специалната награда на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) - участие в конкурса в Питсбърг, САЩ, получи екипът Марин Благоев Шаламанов и Васил Георгиев Василев от Националната природо-математическа гимназия - София, с проект в информационните и комуникационни технологии „Генетични алгоритми за търгуване на форекс пазара".

Специална награда - петдневно посещение във водещ институт в областта на физиката във Великобритания беше присъдена на Григори Добри Матеин от 91. Немска езикова гимназия - София, за неговия проект в област физика: „Изследване на звука, генериран при загряване на водни разтвори с различна концентрация".