Български алпинист веган покорява пакистанските осемхилядници
Български алпинист веган покорява пакистанските осемхилядници / личен архив

Почти три осемхилядника само за един пролетен сезон - такава е равносметката на българския алпинист Атанас Скатов.

Той изкачи Анапурна и Макалу, а 250 метра не му достигнаха, за да се озове на Дхаулагири.

"За по-малко от две години изкачих четири осемхилядника, а предстои и сезонът в Пакистан, и есента в Хималаите", каза алпинистът в интервю за Дарик.

Дневникът на Боян Петров: изкачването на осемхилядника Макалу

Неговата цел е да изкачи всичките върхове над 8000 метра, които са 14 на брой. Предишният му рекорд беше, когато стана първият веган, изкачил седемте континентални първенци.

Анапурна е най-смъртоносният осемхилядник. Според Скатов той е изключително труден за катерене - и като терен, и като атмосферни условия, и заради опасността от лавини. Експедицията към върха е продължила 54 дни. Той я определи като най-трудната в живота му досега. Тази година там, като по чудо, все още никой не е загинал.

Алпинистът разказа за това как един кореец е пропаднал 10 метра в скална цепнатина и за радост се е отървал само с навехнат крак. "С тази контузия обаче нямаше как да продължи да катери", уточни той.

Атанас Скатов посвети изкачването си на Анапурна на своя син Васко и на всички деца.

Тази година другият български алпинист, който се е заел със задачата да изкачи всичките 14 над 8000 м - Боян Петров, също се завърна след успешно катерене на Анапурна и Макалу.