Българска фирма подава ръка на школата по физика на Теодосий Теодосиев
Българска фирма подава ръка на школата по физика на Теодосий Теодосиев / снимка: DarikNews.bg, Казанлък

Българска фирма, развиваща дейност в областта на информационните технологии, ще оборудва със съвременна техника специална лаборатория по експериментална физика на Националната школа по физика на учителя Теодосий Теодосиев. Школата е известна с това, че от 40 години „произвежда” златните медалисти на България в областта на физиката, кадрите за националния ни отбор по физика, с които страната ни участва в международните олимпиади.

Освен този жест, фирмата дарител Telelink ежегодно, в рамките на следващите 10 години, ще подпомага школата, като осигурява средства за участие на изявените й таланти в различни олимпиади и форуми. Ще предлага възможности и шансове за летните стажове, както и бъдещо професионално развитие на желаещите младежис интереси в областта на информационните технологии.

Целта ни е създаването на специална виртуална платформа, наречена „Тео общество”,  която да се превърне в своеобразна информационна интернет мрежа за обмен на информация, задачи, практики, опит, мнения и идеи между бивши възпитаници на Школата по физика, ученици на Теодосиев, млади хора с интереси в науката и в частност физиката, младежи с креативни идеи, които чрез тази мрежа, да си бъдат взаимно полезни, заяви за Дарик Любомир Минчев, собственик на фирмата дарител.

Друга цел на компанията, която поема своеобразното шефство над школата по физика на Тедосий Теодосиев, е и възстановяването на сайта на школата и създаване на специално мобилно приложение за мобилни устройства с оперативни системи за Android и Appel. Според Илиян Вълчев, директор на софтуерната дивизия на компанията, приложението ще е достъпно от цялата страна, като основната му идея е да подпомага развитието и интереса на подрастващите в областта на физиката и информационните технологии. То ще е полезно и за онзи младежи, които не могат да присъстват на занятията в Школата на Теодосиев или в националните му летни академии, провеждани ежегодно в местността „Паниците” край Калофер или в старозагорското село Оряховица. Към тази платформа ще бъдат приобщени и бивши световно известни ученици на Теодосиев, сега професори в най-престижните световни университети.

С жеста си искаме да покажем на младите и талантливи българи, че човек може да продължи образованието си и професионалното си развитие навсякъде по света, но истинското предизвикателство за работа и развитие е в родината и че тук също може да се прави наука, която да е полезна за практиката, каза пред Дарик Любомир Минчев. Самият той е възпитаник на Американския университет в България, завършил магистратура в САЩ, но завърнал се в родината си. Ако успеем да провокираме интерес съм науката и физиката в частност на учениците между 5-ти и 12-ти клас, значи не всичко е загубено за страната, категоричен е той. 

Минчев пое ангажимент да продължи да прави каквото може за развитие на идеите на младите талантливи българчета, както и за специалната мобилна апликации, с поглед към физиката.

Според „златния” учител на България, носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” и ръководител на Школата по физика Теодосий Теодосиев, не всичко е загубено, след като от 70 човека, участници в тазгодишната му школа без проблем се комплектова на 100% националният ни отбор от шест човека, за участие в международната олимпиада по физика, а в Китай съотношението е 5 участника от 12 милиона кандидати. „Във физиката 1+1 прави повече от 2. Така се правят големите цивилизации, така се създава и златният милиард”,  категоричен е той.

За да промотират идеите си и дарителския си жест, представителите на фирмата посетиха тазгодишните участници в Лятната академия по физика в местността „Паниците”. Те се срещнаха и разговаряха с тях, сред които бяха и участниците в тазгодишния национален отбор по физика, спечелили два сребърни и два бронзови медала на Световната олимпиада по физика, в Казахстан, проведена миналия месец.

Подаръци, хепънинг и специална огромна торта „Тео общество” зарадваха бъдещите световни и умове във физиката. Своеобразният празник премина под мотото „Ние бяхме като вас, и вие ще станете като нас”.

„Гледайте към звездите и не позволявайте на публиката да ви разсейва и навежда главите”, завеща на младите физици на финала на емоционалната и полезна среща  Илиян Вълчев от Telelink.

За първи път в тазгодишната школа по физика освен дългогодишният помощник на Теодосиев - физикът Георги Бяндов, със свои лекции за връстниците си се включи и най-успешната млада физичка в света, спечелила всички възможни златни медали от ученически първенства и олимпиади Катерина Найденова. От есента възпитаничката на Тео ще е студентка в Кембридж.

На олимпиадата в Казахстан за втори път Катя получи престижната специална награда на Европейското физическо общество за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

Сред известните ученици на Теодосий Теодосиев, възпитаници на казанлъшката ПМГ,  са професорът по математическа физика в САЩ Иван Танев, професорът по физика в САЩ Петко Динев, който работи в екип на НАСА, младият учен Теньо Попминчев, разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, д-р Павлин Савов, ученик на Стивън Хокинг - откривателят на „черните дупки” във Вселената и други.