България ще бъде домакин на детската Евровизия
България ще бъде домакин на детската Евровизия / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Генералните директори на БНТ и БНР - Вяра Анкова и Радослав Янкулов, както и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтонр, днес проведоха срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов. По време на разговорите са били разгледани теми, свързани с промени в медийното законодателство и бъдещето на обществените медии. След срещата Вяра Анкова уточни, че въпросът за реализирането на детската Евровизия у нас също е бил обсъден, съобщава пресцентърът на БНТ.

„Най-важната тема, която стои пред БНТ, е именно организирането на детската Евровизия и се радвам, че получихме голяма подкрепа в това отношение. Затова към днешна дата мога да кажа, че България и националната телевизия ще бъдат домакин на този престижен форум" - поясни тя.

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов подчерта, че министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и генералният директор на EBU Ингрид Делтонр са показали детайлно познаване на въпросите, свързани със състоянието и бъдещето на обществените медии в България и мястото им в Обединена Европа.

„Всички изразиха своята готовност за сътрудничество и помощ там, където е нужна промяна. Сред най-важните е появата на новия Закон за радио и телевизия. Той трябва да е в съзвучие с 21 век и да отговаря на всички изисквания на нашето време." - допълни още Янкулов.

„По време на срещите говорихме за бъдещето на обществените оператори, за необходимостта от създаването на нова законодателна рамка, адаптирана към съвремието ни. Обсъдихме взаимодействието между традиционните медии и интернет, влиянието и развитието на социалните медии, навлизането на смартфоните и приложенията за тях и ролята на БНР и БНТ в новата медийна среда. Днес обществените медии са по-важни отвсякога, а ролята им е изключително важна, особено в моменти на криза и на преход. БНТ и БНР са независими, представят качествени програми и се радват на доверието на аудиторията", обобщи генералният директор на EBU Ингрид Делторн.