Борят детското затлъстяване по дългосрочен европроект
Борят детското затлъстяване по дългосрочен европроект / netinfo
Всяко трето дете във Варна страда от затлъстяване, сочат резултатите от проучване от 2007 година, обхванало 3810 подрастващи от 6 до 18 години. Проблеми с теглото имат 9 процента от момчетата и 7,9 от момичетата, обяви Виолета Йотова – доцент по детска ендокринология.

Затлъстяването при деца и младежи е приоритет сред здравните проблеми в Европейския съюз, тъй като то отключва редица болести като диабет, хипертония, гръбначни и ставни изкривявания, отклонения в половото здраве, мозъчни и сърдечно-съдови патологии и др.

За съжаление у нас темповете на нарастване на затлъстяването са огромни, като през последните 5 години се наблюдава удвояване на явлението, коментира доц. Йотова. Според нея, за да се редуцира броят на хората с наднормени килограми, трябва да бъдат провеждани мащабни и системни кампании, които да целят най-вече превенция, а не толкова лечение на конкретни пациенти.

За целта на 1 октомври тази година е стартирал международен проект, партньор по който е Варненският медицински университет. Продължителността му е 3 години, в рамките на които ще бъдат обучавани специалисти в различили професионални сфери, които се занимават с деца. С разработването на интегрирани стратегии за превенция и лечение на наднормено тегло при подрастващите ще се допринесе за борбата с епидемията от детско затлъстяване в Европа, смята доц. Йотова.

Най-малко 20 професионалисти в областта на медицината, психологията, храненето и др. ще преминат специален курс, след края на който ще могат от своя страна да обучават други на знания и умения за консултиране, превенция и лечение на деца със затлъстяване. Кампанията ще бъде насочена не само към проблемните деца, но и към техните родители, от неправилните хранителни навици, на които те често взимат пример.

Проектът ще бъде осъществяван от 11 партньори от Австрия, Италия, Словения, Финландия, Унгария, Великобритания и др. От българска страна в него ще бъдат вложени 40 000 евро. Общината ще дофинансира кампанията с общо 50 000 лв.