Борим се с 44 проблема на ден
Борим се с 44 проблема на ден / netinfo

Българите открояват 44 проблема, които според тях са основни за нашето общество днес. Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ. Проблемите на оцеляването изместват проблемите на развитието, обобщават социолозите.

На първо място респондентите посочват икономическите проблеми - близо 80 процента от отговорите на открит въпрос се отнасят до това. За хората основните притеснения са свързани с нисък жизнен стандарт, бедност, безработица, ниски пенсии, инфлация и високи цени и състоянието на икономиката като цяло.

Вниманието на българите привличат, на второ място, проблеми, свързани с функционирането на държавата - 61 процента от отговорите. 26.6 на сто посочват корупция, 13.8 на сто - несправяне с престъпността, 10.6 процента - лошо управление. Неспазването на законите е проблем според 7.6 процента, а самата организирана престъпност - за 1.5 на сто.

Сред проблемните сфери анкетираните отбелязват здравеопазването, образованието, социалните дейности и земеделието.

Ниският морал и липсата на съвест виждат като обществен проблем 3.8 на сто, апатията - 2.1 на сто, недоверието в институциите - 1.8 на сто, а омразата между хората - 1.2 на сто. 1.1 на сто се тревожат от несигурността в бъдещето.

Сравнително малки дялове открояват като основни проблеми етническото напрежение и отношението към малцинствата - 1.8 на сто, което според социолозите показва, че дискусията в медийното пространство за етническите отношения е по-скоро политическо говорене, отколкото да е свързана с реалната ситуация.