Биенале за куклен театър за възрастни събира спектакли от света в Стара Загора
Биенале за куклен театър за възрастни събира спектакли от света в Стара Загора / Thinkstock/Getty Images
Биенале за куклен театър за възрастни събира спектакли от света в Стара Загора
81721
Биенале за куклен театър за възрастни събира спектакли от света в Стара Загора
  • Биенале за куклен театър за възрастни събира спектакли от света в Стара Загора

Деветото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро" ще се проведе от 24-ти до 29-ти септември в Стара Загора. Това обяви директорът на Държавния куклен театър в града и директор на фестивала Дарин Петков.

Той обясни, че единственото в България биенале за куклен театър за възрастни ще включва спектакли от цял свят, а в рамките на фестивала ще има още уъркшопове, изложба и работилница, работни срещи. Петков обясни, че фестивалът има и състезателна програма.

Дарин Петков разказа, че конкурсната част на фестивала е, за да се покажат творците какво представлява работата им, а не за да се изправят един срещу друг.

„Фестивалът е и със състезателна програма. Има жури, което ще оценява участниците в в нея, като, разбира се, става въпрос за оценка, но нашето отношение към това е, че не сме на Олимпиада или на Европейско първенство по куклен театър, а на фестивал. Но в този период сме събрали професионалисти от цял свят, които си вадят хляба с това", каза той.

В конкурсната програма на фестивала тази година ще има трупи от Румъния, Турция, Словакия, Словения, Унгария, Полша и България, а извън конкурсната програма ще има и допълнителна програма - три представления, които ще се играят в града. Основните сцени, на които ще се проведе фестивалът в Стара Загора, са на Държавния куклен театър, Драматичния театър „Гео Милев" и на Държавната опера.
Дарин Петков обясни, че в рамките на фестивала „Пиеро" ще има работна среща на директорите на държавни куклени театри. На нея ще се обсъжда реформата и делегираните бюджети на културните институти, посочи още Петков.