”Батак глава не скланя” пред опита да заличат клането в града
”Батак глава не скланя” пред опита да заличат клането в града / netinfo

Ще търсим съдебна отговорност от авторите на проекта, който цели да докаже, че Баташкото клане е мит, а жертвите му са преувеличени, съобщи в интервю за Дарик кметът на Батак Петър Паунов. По думите му, идеята на изкуствоведа Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа към университета в Берлин, е кощунство и гавра с паметта на жителите на Батак.

Истината за петте хиляди жертви, дадени от града по време на Априлското въстание, се знае по целия свят и се предава от поколение на поколение. Авторите на идеята поставят на карта етническия мир в района, където безпроблемно съжителстват християни и мюсюлмани.

Мартина Балева е гостувала при нас само два пъти по за половин час. Преди време получихме предложение от нея за нов концептуален модел на местния музей, което отхвърлихме. Каним нея и немските й колеги да посетят църквата, в която се пазят черепите на загиналите в клането и да проучат историята му, каза още кметът на Батак Петър Паунов.

Ще внеса предложение в Общинския съвет за търсене на отговорност от авторите на скандалната теза. Вече сме потърсили контакт с вицепрезидента Ангел Марин, който е родом от града ни, за съдействие. Нека всички знаят, че ”Батак глава не скланя”, предупреди кметът Петър Паунов.

Други новини от Пловдив