Археолози недоволни от написаното за нас в National geographic
Археолози недоволни от написаното за нас в National geographic / netinfo

Археолозите Николай Овчаров и Даниела Агре са разочаровани от броя на американското списание National geographic , който трябваше да е посветен на тракийската култура.

„Първо, материалите не са в целия брой, а само на 27 страници. Вместо многобройни илюстрации, са поместени 10-11 снимки. Липсват основни обекти от Перперикон и Татул, Старосел въобще не присъства”, каза на пресконференция в БТА Николай Овчаров, който е получил три книжки от списанието вчера следобед.

„Най-голямото му разочарование е, че акцентът в материала е за борбата между археолози и иманяри, вместо да бъде представена тракийската култура в развитие и връзките й с минойската, египетската, елинската, римската култура. Езикът и тонът на статията са много лоши. Говори се главно за пари, има злостни подмятания за Георги Китов, вместо да се говори за същността на тракийската култура”, каза Даниела Агре.

„Не е представен огромният труд на археолозите. Говори се само за трима души, като се дават някакви оценки на личностите - Георги Китов е споменат като противоречива личност, едновременно герой и престъпник, Николай Овчаров - харизматична личност, наричан българския Индиана Джоунс, и Божидар Димитров като меценат”, каза Овчаров.

Той заяви, че е давал подробни интервюта за тракийската култура и археологическите находки на авторката на статията Ан Уилямс, а тя е използвала само последния им разговор - на закуска в хотела, преди отпътуването й, когато е станало дума за иманярството, за въпроса с узаконяването на частните колекции, за частните търгове с археологически находки и други проблеми.

„Проблемите трябва да присъстват, разбира се, но заедно с постиженията на българската археология и с обясненията за мястото и значението на тракийската култура”, категоричен е Николай Овчаров. Според него статията по-скоро ще отблъсне евентуалните туристи, вместо да ги привлече, което е било част от замисъла.