50 000 лв. глоба за отсечени дървета
50 000 лв. глоба за отсечени дървета / снимка: DarikNews.bg

Глоба от 50 000 лв. беше наложена на фирма, отсякла незаконно 100-годишни дървета в столицата.

През месец април 2013 г. е издадено разрешение за строеж на многофамилна жилищна сграда на "Вежен" №8 район „Лозенец".

Собственик и изпълнител на строителството е фирма „Сити Дженерал-1" ЕООД.
Един от етапите, предхождащи разрешението за строеж, е съгласуването на проекта с различните институции.

Според изискванията на закона, има изготвен и одобрен от дирекция „Зелена система" проект по част „озеленяване" с изрична забележка да бъдат запазени седем дървета от различен вид - декоративна растителност, между които и два 100-годишни дъба.
Цитираните видове са в много добро фитосанитарно състояние.

Има направено геодезическо заснемане на съществуващата растителност на терена съгласно изискванията на закона, с отразената забележка на дирекция „Зелена система" за запазване на гореспоменатите ценните видове.

След подадено заявление от месец май, при наличие на всички необходими документи с представител на фирма-изпълнител е извършен оглед на място. Маркирана е декоративната растителност, която трябва да остане.

Изготвена е експертна оценка и е издадено разрешение за премахване на растителност, като в самото разрешително е упоменато, че фирмата е длъжна да уведоми районната администрация писмено 48 часа преди започване на действия по премахването на разрешената растителност .

На 17.06.2013 г. проверка терена на ул. „Вежен"8 констатира, че от фирмата няма внесено писмено предизвестие за започване на действия по премахване на растителност и теренът е изравнен изцяло, без да бъдат запазени изрично упоменатите в разрешението и предварително маркирани дървета.

Проверката установила, че фирмата-изпълнител е действала в абсолютно нарушение на издаденото разрешение, както и съгласувания проект по част „озеленяване" от Дирекция „Зелена система", съгласно изискванията на закона, и ще и бъде съставен акт за административно нарушение и наложена глоба максималният размер - 50 000 лева.

Парадоксалното в случая е, че в началото на месец април в деловодството на район „Лозенец" е внесено инвестиционно намерение от същата фирма за почистване, затревяване и озеленяване на общински терен, в полза на жителите на района за сметка на компанията. На този терен към момента е имало основи на съборена постройка. В инвестиционното намерение е изразено желанието на фирмата да допринесе за това Лозенец да стане едно по-зелено място. Това е принципно поведение на социално отговорна фирма. В отговор на инвестиционното намерение в началото на юни е издадено възлагателно писмо, с което районната администрация дава съгласие и упоменава реда, по който да се извърши въпросното озеленяване.

„Районната администрация има много добри взаимоотношения с всички фирми, организации и етажни собствености, действащи на територията на район „Лозенец". Стремим се към подобряване на жизнената среда и един от основните ни приоритети е запазване и облагородяване на зелените площи. Насърчаваме всички инициативи, допринасящи за запазване „зеления" имидж на района. Нека обаче е ясно, че не бива проявата на корпоративна социална отговорност да бъде използвана като предтекст или прикриване за дейности, вредни за средата и всички нас, живущите в нея! Едно добро дело не може и не трябва да оправдава подобно деяние, още повече отнасящо се до 100-годишна жива история", коментира Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец".