Площад Христо Ботев във Враца
Площад Христо Ботев във Враца / Dariknews.bg
833 туристи от цялата страна са заявили участие в 71-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица".
 
В най-големия туристически поход в страната ще участват 696 ученици и техните ръководители, 117 студенти и индивидуални туристи. Ученическите групи са от 10 области на страната, като 13 групи са от област Враца, 5 групи от област Благоевград и по 2 групи от област Стара Загора, Софийска област и област Велико Търново. По една представителна група в 71-вия Национален туристически поход имат областите Кърджали, Бургас, Пловдив, Ямбол и Видин. Според предварително заявеното участие най-възрастният турист е 75-годишен представител на община Велико Търново, а най-малкият- 5-годишен, от Ямбол.
 
По традиция в събота от 10.00 часа тържествено от площад "Христо Ботев" във Враца ще бъдат изпратени участниците в похода от града и общината. По-късно през деня всички походници от страната ще се събират в бивака в Ботевия парк на брега на Дунав край Козлодуй, където областният управител на Враца ще открие 71-вия поход "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица" и ще връчи знамена на групите.
 
Вечерта туристите ще участват в тържествения митинг-заря край паметния обелиск, бележещ мястото, където Христо Ботев и 200 четници слизат на козлодуйския бряг преди 141 години и целуват родната земя.