„24 часа отличи достойните българи за 2009-а
„24 часа отличи достойните българи за 2009-а / netinfo
„24 часа" отличи достойните българи за 2009-а
26586
„24 часа" отличи достойните българи за 2009-а
  • „24 часа" отличи достойните българи за 2009-а

28 български граждани бяха отличени от в. „24 часа"  като достойни българи, проявили човешките си качества през 2009 г. Големият приз - "Златният ритон", по традиция се връчи от министър-председателя. Бойко Борисов отбеляза, че „всички истории сами по себе си са много вълнуващи". Сред отличените има ученици, полицаи, фотограф, пенсионер, кмет на малко село, лекар и други.

Специалната награда „Златен ритон" беше връчена на полицай Димитър Димитров. Той охранявал събора на Бакаджиците, когато шофьор на автобус загуби контрол над превозното средство и прегази много хора. Тогава загинаха 16 души, а полицай Димитров спаси две жени.

14-годишният Виктор Неделчев също получи специална награда. Той живее вдома за деца, лишени от родителска грижа в село Крушуна и се сдоби с 1000 евро стипендия за това, че намерил 200 лева и ги е върнал на притежателя. „Бях в шивалнята, дойде един човек, даде ни дрехи, аз си харесах едно сако. Обличам го, слагам ръцете си в джобовете и усещам хартия. Изтичах при директорката и й ги дадох", разказа той.

Момчето си спомня, че някои от съучениците му са се подиграли за това, че е върнал парите на директорката. „Но ако ги задържа, ще изпитвам угризения", призна той. Виктор мечтае да продължи да учи и да стане адвокат.

Награда получи и д-р Алекси Деянов, който въпреки, че е на хемодиализа не спира да се грижи за 680 пациенти в смолянското село Арда. За достойни българи бяха номинирани и трите момичета, които през миналото лято спасиха жена и дведеца от удавяне на плажа в с. Лозенец. Фотографът Орлин Цанев пък разубедил човек, канещ се да се самоубие, скачайки от Аспаруховия мост. Призове бяха раздадени и на много доброволци за безплатен труд, благотворителност и други.