100 творци наградени от Ламбо
100 творци наградени от Ламбо / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Едни от най-популярните ни творци бяха наградени от министъра на културата Стефан Данаилов по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традиционно в навечерието на този празник Ламбо дава награди на едни от най-добрите ни артисти, режисьори, писатели, музиканти, архитекти.

Тази година сред 100-те отличени са Илка Зафирова, Мария Русалиева, Васил Михайлов, Тодор Колев, Васил Попов, Вълчо Камарашев, Никола Рударов, Крикор Азарян.

Трима от наградените - Васил Попов, Вълчо Камарашев и Никола Рударов за предстоящия празник 24 май.

Васил Попов: По хубав празник от този аз не знам. За мен това е най-светлият, най-българският празник. Винаги го чакам с удоволствие и го празнувам.

Вълчо Камарашев: Това е най-обичаният празник, най-българският. Някога марширувахме на този ден.

Никола Рударов: Още от дете съм се чувствал като част от този празник. И за мен това е най-българският празник. И той трябва да бъде свещен за всички. Когато бях малък, спомням си, че с удоволствие ходих на манифестации. Дори когато валеше – нищо не ме спираше.

Актрисата Мария Русалиева за малко щеше да закъснее за получаването на собствената си награда.

Мария Русалиева: Знаете ли колко странно нещо. Всеки човек си има съдба, нали така? Аз винаги пристигам в точния момент, в точния час, в точната минута. Никога не съм пропуснала нещо важно. Ето и сега стана така. Ако бях закъсняла с 5 минути щях да пропусна собственото си награждаване. А аз дойдох, влязох, чух името си и се качих на сцената.