Обама закрива центъра за задържане в Гуантанамо
Обама закрива центъра за задържане в Гуантанамо / БГНЕС

Американският президент Барак Обама издаде три указа и една заповед, съгласно които центърът за задържане на лица, заподозрени в тероризъм, в кубинския залив Гуантанамо трябва да бъде затворен до една година, съобщиха световните агенции. Обама забрани използването на мъчения, включително така нареченото симулирано давене, за изтръгване на информация от задържаните. Арестантите в Гуантанамо ще се ползват със закрилата на женевските конвенции за правата на военнопленниците, от която бяха лишени при управлението на републиканеца Джордж Буш.

"Посланието, което отправяме към света, е, че Съединените щати ще продължат борбата срещу насилието и тероризма, но ние ще правим това внимателно, ефективно и по начин, който съответства на нашите ценности и идеали", заяви новият президент на САЩ при подписването на документите в Овалния кабинет.

Членове на администрацията на Обама обаче признават, че решението за затваряне на центъра е само началото на дългия и сложен процес за определяне на съдбата на 250 задържани, много от които лежат от години в Гуантанамо, без да им е повдигнато обвинение.

Съединените щати искат да подведат под наказателна отговорност около 80 затворници по обвинения в тероризъм и снеха подозренията срещу 50 други, но не могат да ги върнат в родните им страни, тъй като там те рискуват да бъдат подложени на преследване и мъчения.

Миналия месец външното министерство на Португалия призова останалите европейски страни да приемат арестанти от Гуантанамо с аргумента, че това би улеснило задачата на Обама да затвори лагера. Швейцария заяви, че е готова да приеме на своя територия затворници от Гуантанамо.

Центърът за задържане беше отворен от правителството на Джордж Буш след атентатите от 11 септември 2001 г. като част от "войната срещу тероризма". Затворът в Гуантанамо се превърна в символ на нечовешко отношение към задържаните и лепна сериозно петно върху репутацията на Съединените щати, което Обама многократно заяви, че ще се постарае да изчисти.