Министърът на образованието Красимир Вълчев посети Русе
Министърът на образованието Красимир Вълчев посети Русе / DarikNews.bg
Стимулират с пари от бюджета дейности по интереси за учениците от догодина
98734
Стимулират с пари от бюджета дейности по интереси за учениците от догодина
  • Стимулират с пари от бюджета дейности по интереси за учениците от догодина
25 млн. лв. са предвидени за финансиране на дейности по интереси на учениците от догодина, каза в Русе министърът на образованието Красимир Вълчев. В дунавския град той откри модернизирана детска градина и разговаря с училищни директори и кметове за обновяването на материалната база и организацията на работата през новата учебна година.
 
Ремонтите на училища няма да попречат за началото на учебната година, каза в Русе министърът на образованието Красимир Вълчев. След Кърджали, където се обновяват едновременно учебни заведения, в които учат 60 процента от учениците, разпределение на деца се налага и в Русе. Мащабен ремонт тече в гимназия „Христо Ботев” в крайдунавски град, където учат над 1000 деца. Те ще започнат учебната година в други учебни сгради. „Няма как в рамките на ваканция от два месеца и половина или три да се направят всички ремонтни дейности”, каза министърът. „За съжаление, ремонтите винаги водят до временни неудобства. Извиняваме се на родителите на децата. Децата ще започнат учебната година навсякъде, това е уверението, което имам от началниците на регионалните управления по образованието и от кметовете”, допълни той.
 
Приемът в математическите гимназии няма да бъде намаляван за следващите учебни години, коментира Вълчев. За следващата година ние ще прецизираме политиката за преструктуриране на приема, което означава, че на математическите гимназии няма да бъде намаляван приемът, каза той. „Говорейки за приема, ние винаги ще имаме това разминаване между индивидуална и колективна рационалност, която ни казва и пазарът на труда ни дава сигнали, че ние трябва да увеличаваме приема в професионалните гимназии. Най-големият и най-болезненият недостиг ще бъде на професиите, които изискват средно техническо професионално образование, тоест политиката за увеличаване на приема в техническите професионални гимназии ще продължи и през следващата година”, обясни Вълчев.
 
Над 1000 учебни заведения ще започнат годината с електронни дневници. Обмисля се още от догодина такива да има във всички училища. Наред с това ще се финансират дейности по интереси на учениците. „Ще стимулираме целенасочено дейности по интереси в областта на математиката, техниката, информационните технологии и природните науки. Минимум 40 на сто от средствата ще трябва да бъдат насочени към дейности със STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Започваме от 1 януари финансиране на дейности по интереси от държавния бюджет, предвидили сме за следващата година 25 млн. лв. за това”, каза Вълчев.