Ваксинирани срещу COVID-19 са 34 % от учителите в областта
Около 11 000 ученици ще влязат в училищата от Пернишка област, съобщиха от Регионалното управление на образованието. От тях 925 са първокласници. Те са с 10 повече от миналата учебна година.

В две учебни заведения продължават частични ремонтни дейности. Те обаче няма да попречат на учебния процес. В региона не са реализирани две паралелки от утвърдения с 40 паралелки държавен план-прием за 8 клас - една по професия "готвач" и сборна паралелка по професиите "ресторантьор" и "аниматор" в туризма.

58 593 първокласници прекрачват училищния праг

Ваксинирани срещу COVID-19 са 34 процента от учителите в областта, 60 на сто от директорите на училища и 20 на сто от непедагогическия персонал. В детските градини са имунизирани 27 на сто от директорите, 28 % от педагозите и 25 на сто от непедагогическия персонал. За коронавирус са тествани 553 учители в региона и 280 служители в образователни институции.

Гост на перничани днес ще бъде министърът на образованието Николай Денков, който ще открие учебната година в Природо-математическа гимназия "Христо Смирненски". На празненството ще присъства и кметът на общината Станислав Владимиров.

Тържеството ще протече при спазване на строги противоепидемични мерки и в присъствието само на новоприетите ученици от пети и осми клас. Учениците от останалите класове ще проведат срещи с класните си ръководители по предварително изготвен график.

В Перник ще гостува и посланикът на Дания у нас. Той ще открие учебната година в Пето СУ. 
БТА