Наричат върбинката „цветето на ентусиазма“, тъй като се счита, че тя е подходяща за хора, които страдат от прекалено много ентусиазъм, но в същото време са неразбрани и неоценени. Каналът "Баба знае" във vbox7 показва нейните лечебни свойства.

Върбинката произлиза от Европа и расте целогодишно, обикновено по тревисти места. Приложенията й в народната медицина са разнообразни.

върбинка
iStock/Getty Images

Изследвания показват, че екстракт от върбинка помага при състояния на тревожност и паника, тъй като растението има антиконвулсантни, анксиолитични и седативни свойства.

Растението е подходящо и при главоболие и мигрена. Болният ще усети успокоение веднага след употребата на отвара от него.

върбинка
iStock/Getty Images

Върбинката има и противовъзпалително действие както външно, така и вътрешно. Испанско проучване е открило, че растението има изключително добър ефект, ако имате гастроинтестиналното увреждане.

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)

За успокоение на дамите, върбинката помага при тежка менструация, като намалява болката и облекчава спазмите.

Можете да си приготвите отвара от върбинка, като я поставите във 0,5л вряла вода за 5 минути. Най-добре е да използвате върбинка в количество колкото пакетче чай.

И още:

Как да си направим мед с билки? (ВИДЕО)

Уникалната билка, която е използвал Левски (ВИДЕО)

Хайдушката билка лекува главоболие (ВИДЕО)