Освен че е една от най-красивите билки, тя е и много полезна
Божата ръчица е билка, която вирее на територията на цялата България. Тя се среща покрай огради, по протежението на пътни банкети, в непосредствена близост до обработваеми земи и полета.

Използват се стръковете, листата и цветът на билката събрани в сухо време по време на цъфтеж. Сушат се на сенчесто и проветриво място. Листата се берат на ръка лист по лист. Цветовете се берат само свежи заедно с чашката и с дръжка до 1 см. и се сушат се на сенчесто и проветриво място. Освен че е една от най-красивите билки, божата ръчица е и особено полезна.

божа ръчица
ThinkStock/Getty Images

В българската народна медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране, рак на гърдата, астма, бронхит, кашлица, инфекции на гърлото, рани в устната кухина, възпаления на стомаха и червата.

Билките, които всеки може да отглежда

Благодарение на бактерицидните си свойства, божата ръчица стимулира функцията на имунната система, като така участва в предпазване на организма от намесата и отрицателното действие на чужди организми в него.

За всяка болка има билка

Едно от останалите и предимства е, че освен ако сериозно не надвишите дозата, няма вероятност да се сблъскате със странични ефекти.

И още:

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Мащерката - билка за 100 болки (ВИДЕО)

Билките срещу лекарствата: Кой печели в битката с вирусите?

Индийски учени съставиха генетична карта на „кралицата на билките”

Най-полезните билки за зимата

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук