Много желаещи да отслабнат страдат, защото бързо след диетата връщат толкова трудно свалените килограми. Магданозът и целината могат да помогнат срещу този неприятен йо-йо ефект, съобщи в. "Дейли мейл".
Качването на килограмите след диета може да се дължи на бактерии в храносмилателната система. Докато отслабваме, свикналите на мазнини микроорганизми, се чувстват дискомфортно, но не напускат територията си.
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Затова, когато започнем да се храним нормално, те не могат да се наситят на любимите си мазнини и покрай тях по-лесно напълняваме. Всъщност тези "лоши" бактерии унищожават естествените съединения в храната ни, които улесняват горенето на мазнините.
Този ефект може да бъде неутрализиран с напитки, богати на вещества, които се съдържат в плодове и зеленчуци. Това са флавоноидите, които насърчават клетките да изгарят мазнините, а не да ги натрупват.
Най-опасните часове за отслабващите
Едното от тези съединения - апигенин, е характерно за магданоза, целината, кервиза и чая от лайка. Другото - нарингенин, се среща в грейпфрута, портокалите, доматените люспи и водната мента.
Израелските учени са работили с мишки, но са убедени, че откритието им важи и за хората. Когато те им давали много флавоноиди, така че бактериите в храносмилателната им система да не могат да ги погълнат, животните напълнявали по-малко след спиране на диетата за отслабване.
Учени ще ни предпазват от преяждане с бактерии
Един от съавторите Еран Сегал каза, че са необходими допълнителни изследвания, които да определят на какво се дължи явлението "релапсиращо затлъстяване".
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук