/ Thinkstock/Getty Images
Зимата е в разгара си. В тези мразовити дни всеки, който е шофирал по заснежен или заледен път, знае, че поставянето на правилния комплект зимни гуми може да окаже голямо влияние на движението. Учените, мислейки дизайни за тяхното подобрение, стигнаха до потенциален вариант като използват природата за вдъхновение.

Група от изследователи, базирана в университета Акрон в Охайо, се потапят дълбоко в анатомията на лапите на полярната мечка, защото малките грапави структури върху възглавничките на мечешките лапи им позволяват да се движат по-свободно върху лед и сняг, предава BBC Science Focus.

Екипът проучва ефекта на тези малки неравни структури, открити върху възглавничките на лапите. Именно те влияят на способността на полярните мечки да се движат бързо и без усилие през леден и снежен терен.

За да направят това, учените събират проби от различни видове мечешки лапи. Заключението, до което стигат, е че възглавничките на лапите на полярните мечки осигуряват най-добро сцепление в сравнение с тези на други видове мечки.

"Ако погледнете зимните гуми, ще видите, че те имат по-дълбоки грайфери, но това изследване може да покаже различни начини за проектирането им, които биха могли да имат по-голямо въздействие“, казва проф. Али Диноджвала.
Агенция "Фокус"