Животът на синигерите е белязан от предателства, изневери и разводи
Животът на синигерите е белязан от предателства, изневери и разводи / ThinkStock/Getty Images

Ако не сте почитатели на сапунените сериали по телевизията, можете да излезете в градината и да наблюдавате синигерите - техният живот, белязан от предателства, изневери и разводи, също е достоен за "сапунка", според британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Представителите на вида Голям синигер не са просто скромни градински птици, а завладяващи персонажи, чиито живот често е не по-малко бурен от този на който и да е герой от "Коронейшън стрийт".

Наблюдавайки 58 двойки синигери, специалисти от Оксфордския университет са открили как сложен "социален вихър" влияе върху решението им да останат лоялни на настоящата си половинка или да се впуснат в птичия еквивалент на бракоразводно дело.

Птиците, подобно на хората, са склонни към моногамия, предпочитайки да остават с избрания размножителен партньор. Авторите на настоящото изследване обаче са установили, че мъжките синигери могат да се превърнат в еквивалент на любовчия от сапунен сериал.

Ако усетят, че "новото момиче в квартала" може да им предложи повече в живота от настоящата партньорка по гнездене, мъжките се разделят с "благоверната".

Колкото до женските синигери - решенията им относно партньора зависят по-скоро от качеството на мъжката територия на гнездене, отколкото от персоналните характеристики на брачната половинка.

Като цяло изследователите са установили, че процентите на развод сред оцелелите двойки синигери варират между 30 и 50 на сто.

"Резултатите от проучването ни показват, че мъжките синигери прибягват до развод, за да се спасят от "непредпочитано партньорство". Ако не са в състояние да се размножат с предпочитана партньорките, те го правят с по-малко предпочитана и през следващия сезон я сменят с друга", обясняват специалистите.

За силно социални птици като синигерите обаче многото връзки с други партньорки не означават, че мъжките задължително ще изоставят половинките си. Ако силата на връзката с настоящата партньорка е по-голяма от тази с други женски, и ако дамите са опитни в размножаването, вероятността за развод намалява.

При женските решението да излетят от семейното гнездо и да потърсят развод се определя от територията, която при синигерите се държи от мъжките, а не от персоналните им качества. Ако женската смени партньора си, това означава, че ще трябва да смени и територията.

Източник: БТА