Изследователи от Австралия и Великобритания откриха в зелените листни зеленчуци неизвестен досега фермент - захарен сулфохиновоз. Според тях с този фермент се хранят „полезните" бактерии в червата, които не позволяват на „вредните" бактерии да се заселят там.
Особено много този фермент се съдържа в спанака и подобни растения.
В същото време друго изследване показа, че зелените листни зеленчуци предпазват от когнитивни нарушения. В хода на проучване било установено, че при възрастните доброволци, които са яли много зелени листни зеленчуци, когнитивните функции са били разстроени най-малко.
При онези от доброволците, които са консумирали по 1-2 порции от този вид зеленчуци когнитивните способности се оказали на равнището на човек, който с 11 години е по-млад от онези, които избягвали този тип храна.
Източник: БГНЕС