Защо мигаме?
Защо мигаме? / снимка: sxc.hu

Средно на минута мигваме между 15 и 20 пъти и за това време мозъкът ни е "в пауза". Когато мигаме мозъкът ни влиза в режим на покой, така че мислите може свободно да се "лутат".

Тези необходими малки психически паузи са един миг от секундата или няколко секунди, в зависимост от ситуация, след което вниманието ни отново се изостря.

Средно на минута мигваме между 15 и 20 пъти, което означава, че очите ни са затворени за около 10 на сто от времето, в което сме в будно състояние. Както е известно мигаме, за да поддържаме влажността на очите, но и затова че е необходимо от време на време мозъкът ни да се "изключи", обясняват японски учени.

Резултатите от проучване, проведено в университета в Осака показват, че необходима ни е тази малка психическа пауза, за да можем да се съсредоточим върху онова, което правим, предава БГНЕС. Сканирането на мозъка и следенето на притока на кръв показва, че в момента, в който мигнем клетките, който отговорят за поддържането на концентрацията мигновено "загасват" и мозъкът преминава в краткотрайно действие на покой. Веднага след като отворим очите, вниманието отново се възобновява.

Като четем книга или слушаме какво ни говорят, обикновено мигваме в края на изречението, а ако гледаме филм обикновено мигваме в момента, когато актьорът излезе от кадър или се промени ъгъла на камерата. След тази малка почивка отново сме готови да следим внимателно, твърдят учените.