Наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Киноа представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност.

Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата.

Народите от района на Андите са познавали тази храна ощ преди 5 000 години. По популярност тя отстъпвала само на картофите.

Столетниците по света и техните менюта

Днес експертите определят киноа като храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене.

Какво е киноа?

Немалко хора я сравняват с ориза и смятат, че е зърнена култура. Всъщност дребничките зрънца киноа са семената на растение, "братовчед" на спанака и цвеклото.

Видове

Както при повечето "опитомени" култури, полезната киноа може да се намери в няколко разновидности. Най-разпространената е така наречената бяла киноа - тя е в момента актуална и на родния пазар за здравословни храни.

Има и черна киноа, която при варене запазва семенната си обвивка цяла и не се разпуква. Най-добра е за салати, защото при правилно приготвяне остава леко хрупкава.

Ключът към дълголетието се крие в пълнозърнестите храни

Лечебната сила на киноа

При язва

При язва, гастрит и колит храни като киноа са чудесен вариант. Те са добре приемани, не дразнят лигавиците на органите в храносмилателния тракт.
Киноа е препоръчвана от диетолозите при тази група заболявания и заради богатия витаминен състав, чието присъствие подпомага оздравителните процеси на лигавиците.

Десет храни с магически сили

Кръвно налягане

Киноа е един от естествените продукти, които понижават кръвното и го балансират при редовна употреба. Киноа съдържа калий, калций и магнезий, а това са задължителни елементи за нормални стойности на артериалното налягане.