В края на 60-те години на миналия век кралското семейство става все по-малко популярно и изглежда консервативно в очите на по-голяма част от обществото.

Докато навън се провеждат протести за равенство между половете и по-добри условия за живот, в кралското семейство се хранят на бели покривки с изискани блюда и водят сдържани разговори за времето.

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Рокендролът и свободната любов са новата мания на младите, които смятат кралското семейство за ненужна и скъпа отживелица.

Тогава в кралския двор вземат смело решение – да позволят на обществото да надникне зад вратите на техните покои. Целта е да се покаже, че членовете на кралското семейство са обикновени хора и да се възвърне доверието в короната.


15 факта, които не знаете за кралица Елизабет II (СНИМКИ)

Елизабет Втора и принц Филип
Guliver/Getty Images

Така през 1969 година излиза първият документален филм за Елизабет Втора и семейството й. Кралското семейство показва живота на кралицата по време на работа и в свободните й часове с нейното семейство. Той е сниман в продължение на 18 месеца, като на телевизионния екип е даден пълен достъп до живота на кралските особи. Нещо безпрецедентно до този момент.

Елизабет Втора и принц Филип
Guliver/Getty Images

Филмът е излъчен по телевизия BBC, а после и по канала ITV. Документалната лента става сензация и е въртяна на повторения множество пъти по телевизиите през същата година.
Над ¾ от британците (над 37 милиона души) гледат филма и за пръв път надничат в частния и потаен живот на кралските особи.

На 92 кралица Елизабет II e по-популярна от всякога сред поданиците си

Въпреки това в края на 1969 г. кралското семейство заповядва той да бъде свален от телевизионния ефир и повече да не бъде излъчван публично. Забраната остава в сила до 2011-та година, когато е било разрешено само 90 секунди от филма да бъдат излъчвани по време на изложби, посветени на диамантения юбилей на кралицата.

Колко е тежка кралската корона? Отговаря кралица Елизабет Втора

Защо кралското семейство забранява излъчването на филма през 1969 г.? Смята се, че от кралския двор са били уплашени, че лентата принизява кралските особи до напълно обикновени хора и унищожава мистиката на короната. Консерваторите в кралския двор смятали, че е недопустимо хората да виждат херцога на Единбург да пече наденички на барбекю, а кралицата да пазарува в кварталния магазин и  да прави сандвичи.

Елизабет Втора и принц Филип
Guliver/Getty Images

И още:

Кралското семейство на Великобритания: Кой е най-харесваният?

Поглед в миналото: кралица Елизабет II от принцеса до 25-ата година на трона (СНИМКИ)

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кралица Елизабет и нейните ярки тоалети (СНИМКИ)

Кралица Елизабет Втора: Все още съм жива, ха!

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

15 факта, които не знаете за кралица Елизабет II (СНИМКИ)

Тайни от кралския двор: Любопитни факти за коронацията на Елизабет Втора

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук