За какво служат райетата на зебрите?

/ Gulliver/Getty Images
Зоолози твърдят, че черно-белите райета на зебрите са сложна охлаждаща система, защото създават конвекционен въздушен поток, който действа като вентилатор, пише в. "Дейли телеграф".
 
Алисън и Стивън Коб от университета на Найроби са измервали през 15 минути температурата на белите и черните участъци на две зебри, родени на свобода. Те установиха, че в черните райета тя се увеличава от 44 градуса Целзий до 56 градуса Целзий.

За първи път: Фотограф засне „руса“ зебра в естествена среда (СНИМКИ)

зебри
iStock/Getty Images

В белите обаче остава постоянна - между 36 градуса и 42 градуса. Според биолозите различната температура на райетата раздвижва въздуха над тях и помага за по-бързото изпаряване на потта.
 
Зебрите имат и специален протеин в козината - латерхин, който разпенва потта им. Това намалява триенето и улеснява изпаряването й.

Собствениците на зоопарк боядисаха магарета на райета, показват ги като зебри

Зебри
ThinkStock/Getty Images


Зоолозите установиха също, че космите в черните участъци могат да настръхнат, докато в белите остават полегнали. Вероятно това също допринася за изпаряването. С тези три механизма зебрите се охлаждат.

Според предишни изследвания райетата на зебрите служат за камуфлаж и за отпъждане на мухите. Нестабилният въздух над животните също може да пречи на насекомите да кацат.

И още:

Разбиха един от най-популярните митове за котките


Учени разгадаха тайната на котешкия език

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук