/ iStock/Getty Images
Фотограф засне „русазебра в националния парк Серенгети, съобщи "Дейли мейл". Това е първата поява на такъв блед представител на вида в естествена среда. Русата зебра е била сред стадо и е общувала нормално с останалите животни.
Зебри албиноси досега са наблюдавани само в плен - едната в националния парк "Планината Кения", а другата в резерват в Хавай.

Малко е известно за зебрите и албинизма, но снимката на „русата“ зебра потвърждава за първи път, че такива животни се приемат от стадото. Липсата на силно контрастни райета обаче е голямо неудобство, защото те отблъскват мухите цеце.

Има и други теории за какво служат райетата на зебрите - с тях изглеждат по-големи, виждат се по-добре на лоша светлина, в движение хипнотизират хищниците, служат за камуфлаж.
Възможно е също в стадото да носят социални плюсове, да са показател за здравословно състояние. Съществува и теория, че зебрите се разпознават по райетата.

„Русата“ зебра е заснета от фотографа Серджо Питамиц, който се надявал да засече мигрирацията на животните. Когато забелязал необичайното създание, помислил, че се е търкаляло в прахоляка. По-късно осъзнал на какво се е натъкнал.

Албинизмът, който се дължи на недостатъчно меланин в кожата, е разпространен също сред жирафите, пингвините, орангутаните, мишките.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА