Юън Макгрегър и Жан-Пол Готие в журито на фестивала в Кан
Юън Макгрегър и Жан-Пол Готие в журито на фестивала в Кан / снимка: Reuters

Шотландският актьор Юън Макгрегър и френският дизайнер Жан-Пол Готие ще бъдат част от деветчленното жури на тазгодишния кинофестивал в Кан, съобщиха организаторите.

Журито, председателствано от италианския режисьор и актьор Нани Морети, ще реши на кого да присъди наградите на церемонията по закриването на ежегодния кинофестивал.

Сред наградите е силно желаната от всички Златна палма за най-добър филм в основната състезателна програма, в която тази година влизат 22 филма.

Морети спечели "Златна палма" през 2001 г. за филма си "Стаята на сина", а миналата година тя беше присъдена на американския ветеран Терънс Малик за "Дървото на живота".

В журито влизат също така палестинската актриса Хиам Абас, британският режисьор и сценарист Андреа Арнолд, френската актриса Еманюел Дево, германската актриса Даян Крюгер, американският режисьор Александър Пейн и хаитянският режисьор Раул Пек.

Най-големият кинофестивал в света ще се проведе от 16 до 27 май и ще бъде открит с драмата на Вес Андерсон от 60-те години на миналия век "В царството на пълнолунието" с участието на Брус Уилис и Бил Мъри.