Въведоха електрониката и във Ватикана
Въведоха електрониката и във Ватикана / netinfo
Светият престол въведе най-после съвременните технологии, които отсега нататък трябва да направят по-лесен живота на служителите и на кардиналите. Всички те получиха по една електронна карта, която обединява накуп данните от досегашните им картонени карти, пише prontosofia.

Картите бяха необходими за влизането във Ватикана, за медицинско обслужване, за обяд в стола, за пазаруване в магазините на папската държава, за зареждане на бензин и за какво ли не още. Единствено банкоматните карти ще бъдат отделно от новата карта.

Притеснението на мнозина е свързано с това, че настоящите електронни карти ще бъдат нещо като „Големия брат“ за притежаващите ги.

В действителност, при свързване със сателитна система ще бъде възможно да се види мястото на пребиваване - във всеки един момент - на притежателите на електронните карти.

Службите за сигурност на Ватикана твърдят, че това ще може да се вижда, само ако собствениците на картите са на територията на Ватикана, но малцина са тези, които вярват в тази версия. Проектът за модернизирането на системата за сигурност на Ватикана датира още от 2002. Едва сега обаче, или по времето на държавния секретар Тарчизио Бертоне, той беше завършен.