/ ThinkStock/Getty Images
Хората не обръщат внимание на здравето на устата и зъбите си, а стоматологичната хигиена е надолу в списъка с приоритети. Това показват последните проучвания, според които всеки трети човек редовно забравя да си мие зъбите.

Проучване, обхващащо 2 000 възрастни, показва, че има непоследователен подход към хигиената на зъбите и че хората не правят достатъчно за здравето на зъбите и устата си.

Един от всеки 10 респондента заявява, че използва дъвка вместо паста за зъби, а 80% са заявили, че страдат или се борят с някои проблеми като чувствителност на зъбите (33%), кариес (32%) и кървене на венците (31%).

Как тялото ни подсказва, че има дефицит на колаген? (ВИДЕО)

Здравословното състояние на устата е ниско в приоритетния списък на респондентите, когато става дума за поддържане на здравословен начин на живот, диета, тегло и психично здраве.

Само 9% от анкетираните смятат, че въпросът е важен.

Лесни стъпки за по-красива кожа (ВИДЕО)

Шест от 10 респонденти заявяват, че не обръщат достатъчно внимание на хигиената на устната кухина, а 43% от тях твърдят, че не знаят как да поддържат хигиената на устата и зъбите си.

Специалистите в областта посочват, че повечето проблеми, свързани с оралното здраве, могат да се предотвратят или намалят с ежедневната хигиена на устната кухина.

„Когато става въпрос за орално здраве, повечето хора мислят за зъбите. Бактериите се намират и върху езика, бузите и небцето, така че те се нуждаят от подобно ниво на защита, както и за зъбите, за да се постигне здраве на цялата уста“, казва стоматологът Милад Шадрух.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук

 
БГНЕС