Войната е опиат избран за най-добър филм, Аватар с поредно отличие
Войната е опиат избран за най-добър филм, Аватар с поредно отличие / www.sxc.hu

В Санта Моника се състоя церемонията по връчване на наградите "Изборът на критиците", които се присъждат за 15-и път от Асоциацията на медийните филмови критици, информира Българската телеграфна агенция.

"Войната е опиат" ("The Hurt Locker") беше избран за най-добър филм. Филмът, режисиран от Катрин Бигълоу, разказва за елитен отряд от американската армия, който обезврежда бомби в Ирак. За най-добър филм бяха номинирани още "Аватар", "Образование", "Непобедим", "Прешъс", "Сериозен човек", "В небето" и "Високо в небето".

"Гадни копилета" на Куентин Тарантино спечели три награди. Филмът имаше общо 10 номинации. Също с толкова номинации беше и "Девет", който обаче не получи нито една награда.

"Аватар" на Джеймс Камерън, който беше с девет номинации, беше избран за най-добър екшън филм и спечели още пет други награди в нововъведени технически категории.

Наградата за най-добър актьор спечели Джеф Бриджис ("Лудо сърце"). В надпреварата участваха още Джордж Клуни ("Високо в небето"), Колин Фърт ("Самотен мъж"), Морган Фрийман ("Непобедим"), Виго Мортенсън ("Пътят") и Джереми Ренър ("Войната е опиат").

Наградата за най-добра актриса си поделиха Мерил Стрийп ("Джули и Джулия") и Сандра Бълок ("Сляпата страна"). В категорията бяха номинирани още Емили Блънт ("Младата Виктория"), Кери Мълиган ("Образование"), Сирша Ронан ("Красивите кости") и Гейбъри Сидебей ("Прешъс").

Актьорът Кевин Бейкън получи наградата "Джуел Сийгъл" от Асоциацията на медийните филмови критици, присъждана за благотворителна дейност. Отличието му бе връчено от Мерил Стрийп.

Кевин Бейкън получава наградата за уебсайта си SixDegrees.org, който кани посетителите да дадат своя принос за предпочитаната си кауза с няколко кликвания на мишката. Бейкън каза, че дължи идеята на големия филантроп Пол Нюман, който с нея е събрал милиони долари за благотворителност. Сайтът е получил почти 3 милиона долара дарения за три години. Наградата носи името на покойния филмов критик от предаването "Добро утро, Америка" Джоуел Сийгъл. Тя се присъжда на човек, който разбира, че истинската стойност на известността е по-голямата възможност да правиш добро за другите".