/ iStock/Getty Images
Високото съдържание на захар в кръвта може да стане причина за появата на сериозни заболявания, но не трябва да се отчайваме, тъй като това може да се предотврати с една проста напитка, пише „Дейли Експрес”.

Става въпрос за вода с лимон. Една чаша на ден оказва положително въздействие върху нивото на кръвната захар. Напитката предотвратява обезводняването на организма и помага на бъбреците да изхвърлят излишната захар. Повишеното ниво на кръвна захар е показателно за заболяване от диабет от втори тип и увеличава риска от инсулт.

Експертите от информационния портал Medical News Today отбелязват, че вода с лимон е една от най-полезните напитки за диабетици. В нея няма захар, а това означава, че рязко намалява рискът от увеличаване нивото на глюкоза в организма.

Тази напитка предотвратява обезводняването, затова е малка вероятността да възприемете обезводняването за глад. Съответно, намаляват и шансовете да хапнете нещо в неподходящо време, като по този начин повишите концентрацията на глюкоза в организма.

Поддържайки нормални нива на захар в кръвта, вие много ефективно повишавате шансовете си за дълъг живот.
Тайната е в това, че неконтролируемият диабет от втори тип и високото съдържание на кръвна захар могат да станат причина за сърдечни заболявания и инсулт.

Когато пишете лимонова вода, намалявате риска от повишени нива на захар, с което намалявате и опасността да получите смъртоносен инсулт.
Разбира се, пиенето на лимонена вода само по себе си не е достатъчно.

Центърът по контрол и профилактика на диабета препоръчва да се пие сок вместо газирани напитки.

Що се отнася до храната, най-добре е да се храните редовно и да не пропускате храненията.

Диетата ви трябва да е с по-ниско съдържание на калории, наситени мазнини, трансмазнини и сол.

Медиците уточняват, какво следва да се разбира под „здравословно хранене“:
  • поне пет порции плодове и зеленчуци дневно;
  • ядене на нишестени храни с високо съдържание на фибри (кафяв ориз, макаронени изделия);
  • включване в диетата на бобови растения, боб, риба, яйца и месо.
Поддържането на нивата на кръвната захар под контрол изисква редовни упражнения - поне два часа и половина седмично.
Препоръчително е също да посещавате лекар веднъж годишно, за да проверите здравословното си състояние.

Ползата от лимонената вода не само помага да се удържи контрола върху нивата на кръвната захар, но има и някои други предимства. Например 150 ml вода с лимон съдържа приблизително 18 mg витамин С и 65 mg калий.

Лимонената киселина, съдържаща се в тази вода, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, които се причиняват от натрупването на калциев оксалат. Освен това, когато имате достатъчно вода в организма, това помага да се изхвърлят камъните от бъбреците.
БГНЕС