Ванеса Мей с грандиозно шоу в София
Ванеса Мей с грандиозно шоу в София / netinfo

Световноизвестната цигуларка Ванеса Мей ще изнесе концерт тази вечер вечер в Зимния дворец на спорта. Тя ще представи проекта си "The best of Vanessa Mae", който по думите й включва най-доброто от всичките й турнета плюс любимите й пиеси от албумите "Бурята", "Хореография", "Цигуларят", "Склонен към промяна" и други.

Вече съм на 28 години и смятам, че ще представя по-органична музика, която се надявам, че ще мога да свиря и след 30 години. В 90-минутното представление на живо с изцяло моя музика ще има светлини и сенки, голямо разнообразие - болеро, танго, рок, етно и т.н. Много обичам разнообразието, каза цигуларката пред репортери след пристигането си у нас вчера.

Тя очаква разнообразна публика - включително и деца, като в Германия, както и цели семейства.

Когато имам нужда от съвет, Васко Василев винаги е насреща. Много мога да говоря за него, каза Ванеса Мей в отговор на въпрос какво би казала на виртуозния български цигулар след годините успешна кариера, която прави.

Васко живя в дома ни десетина години - беше приятел на майка ми /пианистката Памела Никълсън/. Бяхме много близки. Той ме обучаваше много интензивно, докато станах на 14 години. Тогава излезе първият ми албум. С Васко е свързано и първото ми идване в България, когато бях на 12 години, за да изпълня Чайковски, припомни Ванеса Мей.

Ванеса Мей по собствените й думи е привързана и към двете си цигулки - електрическата и акустичната, на която свири вече от 18 години. След поредица от инциденти се наложило класическият инструмент да бъде даден на лютиер, който променил настройката, и затова в последните две години цигулката звучи по-драматично.

Човек обаче трябва да се приспособява - знаем, че постепенно губим любимите си неща и хора. Такъв е животът, казва по този повод Ванеса Мей.

Преди всичко съм класически музикант и до края на живота си ще обичам класическата музика. От друга страна, започнах да експериментирам с попмузиката още в ранна възраст. Малко по детски си казах: "Това ми харесва, защо да не си го взема," отбелязва цигуларката.

Тя смята, че е успяла да навакса пропуснатите развлечения през детството, когато е трябвало много да свири.

На 21 години започнах да се радвам на живота. Срещах се с приятели, можех вече да се движа без бодигардове. Започнах да наваксвам, макар и по-късно. Човек не може да има всичко. Мисля, че съм наваксала и че си струваше, коментира изпълнителката.

По думите й, когато се оттегли от сцената, най-много ще й липсва адреналинът, вълненията преди концертите.

Усещането е като при каране на ски или когато си загубиш очилата и след дълго търсене ги намериш, обяснява Ванеса Мей.

Тя обича да слуша разнообразна музика - от различни стилове и жанрове. Смята, че ще е претенциозно да обяснява пристрастието си към Паганини с това, че са родени на една и съща дата, съобщи БТА.

Мисля, че е просто съвпадение. Паганини е един от моите идоли. Той е не само велик цигулар виртуоз, композитор, оставил изключително наследство, но и малко шоумен - нещо нетипично за онова време. Изпълненията му никога не са били статични, били са вълнуващи и са се превръщали в събития, отбелязва цигуларката.

Тя уточнява, че няма политически послания в участията й в различни благотворителни кампании.

Имам едно послание и то се предава с моята музика. Подкрепям различни каузи, не мога да откликна на всички покани, но участвам, когато имам възможност. Например в защита на животните - необходимо е хората навсякъде да разберат, че трябва да вземат предвид и чувствата на животните, смята цигуларката.