В Южна Корея насърчават раждаемостта като опрощават сметки за ток
В Южна Корея насърчават раждаемостта като опрощават сметки за ток / netinfo

Република Корея насърчава раждаемостта като дава на многодетните семейства отстъпки от сметките за електричество, предаде Ройтерс.

Следващата седмица правителството ще намали сметките на семействата с три и повече деца, съобщи южнокорейското енергийно министерство.

"Хората се притесняват, че ще плащат по-големи сметки, ако семейството им се разрасне. Така че, за да ги освободим от тези притеснения и за да имаме повече бебета, ние даваме отстъпки", казва представител на енергийното министерство.

Сметките за електричество на петчленно семейство средно ще намалеят с 40 000 вона (42,63 долара), съгласно сложната формула, разработена от министерството.

Република Корея е с най-ниската раждаемост сред развитите страни - средно 1,08 деца на жена. Населението на страната ще достигне 49,3 млн. души през 2018 г., след което ще започне да намалява. Застаряването ще създаде напрежение в социалната система на Република Корея, показват правителствени данни.

Много южнокорейци казват, че високите разходи за образование, често достигащи хиляди долари годишно, е основна причина да имат малко деца.