Добивът на злато е глобална индустрия с дейност на всеки един континент. В последните десетилетия възникват все повече големи центрове за добив на злато в различни държави. Ето в кои държави златото е в изобилие:

10. Индия

В Индия жълтият метал символизира просперитет и богатство. Както развиващите се пазари, така и Индия се насочи към увеличаване на златните си резерви, в резултат на забавянето на световната икономика. Към момента държавата има 608.7 тона официални златни резерви, а дяла от валутните резерви е 6.4%.

9. Холандия

Преди пет години холандската централна банка съобщи, че репатрирането на част от притежанията си в Ню Йорк ще има „позитивен ефект върху обществената увереност.” Към момента държавата има 612.5 тона официални златни резерви, а дяла от валутните размери е внушителните 65.9%.

Вижте 5-те най-скъпи метала в света

8. Япония

По данни на Международния валутен фонд, Япония е успяла да увеличи дяла си в международните валутни резерви до 15-годишен връх през 2018. Въпреки това, макар и официалните златни резерви на страната да са 765.2 тона, то едва 2.5% са част от обществената сметка.

7. Швейцария

Това е страната с най-големи златни резерви на глава от населението. Официални златни резерви са 1040 тона, а дяла от валутните резерви е 5.5%.

злато
iStock/Getty Images

6. Китай

Държавата притежава 1874.3 тона официални златни резерви, а китайските власти предлагат стимули, за облекчаване на отслабването в темпа на растеж на икономиката си. Дялът от валутните им резерви е 2.5%.

5. Русия

По информация на Bloomberg държавата е увеличила златните си резерви четири пъти през последното десетилетие. Официалните резерви на Русия са 2150.5 тона, като дяла от валутните им резерви е 19.1%.

Взривове формират злато и платина в космоса

4. Франция

През 2018 Reuters посочи, че централната банка на Франция работи по подобряването на качеството на своите златни резерви. Този ход бе предприет в полза на търговията на страната на международните пазари. Франция има 2436 тона официални резерви и 61.1% дял от валутните резерви.

3. Италия

Заради политическата обстановка в Италия бъдещето на жълтия метал остава неясно. Затова властите предложиха официалната собственост върху златните резерви да бъде прехвърлена от Централната банка към обществото. Държавата има 2 451.8 тона официални резерви и 66.9% дял от валутните резерви.

2. Германия

Държавата се намира на второ място с 3369.7 тона златни резерви и 70.6% дял от валутните резерви. През 2017 Германия репатрира злато на стойност милиарди долара, като Централната банка посочи, че причината за това е общественото доверие.

Ето кои са най-добре управляваните страни в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

1. САЩ

Това е държавата с най-много количество злато – 8133.5 тона и 74.9% дял от валутните резерви. Но, в периода 1913 -1961 г. Федералният резерв е имал задължението да държи злато, равно на 40% от стойността на щатската валута.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук