Институтът "Легатум", всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното благоденствие — голямо проучване, което класира страните на базата на фактори, включващи национално богатство, ниво на образование и безопасност.

Един от ключовите фактори, които изследването взема под внимание е управлението на страните, разделено на три категории: ефективно управление, демокрация и политическо участие и върховенство на закона. Legatum измерва тези променливи, като разглежда въпроси като избирателната активност, законодателната независимост и брой жени в парламента.

Най-добре управляваните страни в света (СНИМКИ)

Въпреки че европейските държави доминират в списъка, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

17. Япония

Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре управляваните държави. Тя функционира под конституционна монархия, в която императорът има главно церемониални задължения.

Япония
ThinkStock/Getty Images

16. Белгия

Освен че е централата на ЕС и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре управляваните държави на света. Тя функционира под федерална политическа система, при която регионите имат значителни правомощия.

15. Австрия 

Немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, но след последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която крайно десните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

Най-мирните и спокойни места за живеене в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

14. Ирландия

Ирландия е парламентарна демокрация. Парламентът се нарича Оирайхтас и се ръководи от избран лидер, известен като Таоайах.

13. Австралия

Австралия е една от малкото неевропейски държави, които попадат в топ 17.

Австралия
ThinkStock/Getty Images

12. Исландия

С население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в списъка на "Легатум" за управление за втора поредна година.

10-те най-щастливи държави в света (СНИМКИ)

11. Обединеното кралство

Една от най-старите демокрации в света. Народните представители се срещат в Уестминстър, Лондон.

10. Германия

Западноевропейската държава е основен енергиен посредник в Европейския съюз и освен това се управлява като независима структура. Тя също така попада в тази класация заради качествената си икономика и естествена околна среда.

9. Канада

Държавата от северната половина на Северна Америка успява да влезе в списъка на най-добре управляваните страни в света, за разлика от южната си съседка — САЩ. Канада в момента се ръководи от либералния премиер Джъстин Трюдо.

Най-щастливите и най-нещастните хора в Европа

8. Люксембург

Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно убежище. Люксембург се класира високо в индекса за добре управлявана държава. Тя се нарежда първа по критерии като лична свобода и здравеопазване, което я поставя на нейната висока позиция в общия индекс.

Люксембург
ThinkStock/Getty Images

7. Дания

Дания е поставена високо в списъка, макар и зад някои от скандинавските ѝ колеги. Нейният национален парламент се нарича Folketing.

6. Швейцария

Федералната европейска република се нарежда на първо място в списъка за образование, но също така се нарежда на високомясто и за управление. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират пряко от народа.

Швейцария
ThinkStock/Getty Images

5. Швеция 

Швеция е паднала с едно място от предходната година, но все още се нарежда като една от най-добре управляваните държави на планетата.

4. Холандия

Малката западноевропейска страна се издига високо в списъка. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 международни организации, включително Международния наказателен съд.

Сибир ще се превърне в най-приятното място за живеене

3. Норвегия

Скандинавската нация е изключително добре управлявана, може би най-добре управляваната страна в света. Въпреки това не заема челното място, тъй като изостава по други важни критерии, които Легатум взема предвид.

2. Нова Зеландия

Островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и заради свободния пазар, личната свобода и силното чувство за общество.

Кои са най-сигурните и най-опасните страни в света?

1. Финландия

Може би не е изненадващо, че северната държава е начело в списъка.

Страната, в която се живее най-добре в света

Финландия
ThinkStock/Getty Images

На база на класацията за 2017-та година България е 71-во място от 149 държави според фактора „Управление“, а в общото класиране на Индекс на глобалното благоденствие е на 51-во място.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук