Най-щастливите и най-нещастните хора в Европа
Най-щастливите и най-нещастните хора в Европа / Thinkstock/Getty Images

Финландците са най-щастливите в Европа, а албанците, българите, украинците и унгарците - най-нещастните, съобщи в. "Фигаро", позовавайки се на проучване на датския Институт за изследване на щастието.

На второ място по щастие е Холандия, на трето - Норвегия. Следват Дания и Исландия. Франция е на девето място, Германия - на десето, Великобритания - на 14-о.

Българите са най-неудовлетворените от живота европейци

Целта на датския Институт за изследване на щастието е да "информира отговорните лица за причините и последиците от човешкото щастие, да превърне индивидуалното благосъстояние в тема за обществен политически дебат и да повиши качеството на живот на хората по света". Според доклада щастието има политическа основа.

Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа

Изчислявано по традиция във връзка с брутния вътрешен продукт, благосъстоянието обединява няколко фактора, като усещането за удовлетворение от живота и щастието. Много организации базират изследванията си върху новите индекси, например Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ въведе през 2011 г. "Вашият индекс за по-добър живот". Възприето беше и понятието за равенство на благосъстоянието.

Българите стават по-бедни, болни, прости и нещастни

Според директора на датския институт Майк Викинг "неравенството предизвиква престъпност, социални безредици, въоръжени конфликти". Той обясни, че въвеждайки понятието за равенството на щастието, "страните взимат вече мерки да оценяват успеха си като общество не само с икономическия растеж, но и по отношение на подобряването на живота на хората".

Според доклада държавата с най-малко равенство е и с най-малко щастие. Такъв е случаят с Албания и България, където щастието е по-малко заради по-голямото неравенство, дължащо се на по-малката средна класа.

Източник: БТА