Българите стават по-бедни, болни, прости и нещастни
Българите стават по-бедни, болни, прости и нещастни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости или неинтелигентни, по-нещастни и все по-малко на брой. Това заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. За тази своя констатация ученият цитира данни от Евростат, излезли наскоро, според които 60% от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.

По повод на обявеното от медии, че България е на 14-то място в света по интелигентност, проф. Иванов заяви, че това не е вярно и според него страната ни е в 14-та група по интелигентност - с 94 Ай Кю, според ранглиста с методиките за изчисляване на коефициента на интелигентност, отбелязва БТА.

„Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа”, коментира проф. Иванов. По думите му, това е така, защото у нас има най-много неграмотни хора - 70% от безработните в България, са неграмотни по данни на статистиката.

„Според европейски статистически институти 39,4% от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват”, заяви Петър Иванов. Той добави, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям.

По прогнози на Центъра за демографска политика след 20 години населението в България ще бъде 5 900 000, тъй като сега на всеки час страната ни намалява с осем души заради демографския срив, смъртността и заминаването на младите хора в чужбина, заяви още проф. Петър Иванов, изнасяйки тревожни данни за раждаемостта в България.

Според проф. Иванов след 20 години представителите на българския етнос у нас ще бъдат 3 100 000, ромите ще са 1 800 000, турците ще си останат около 800 000, колкото са и сега, а представителите на други етноси ще бъдат около 300 000, тъй като те ще дойдат от други страни. Тези прогнози на нашия център съвпадат с прогнозите на Световната банка за населението на България в бъдеще, заяви ученият.

Проф. Иванов представи данни и за етническата структура на българското общество към момента, цитирайки данни на ЦРУ, според които населението в страната ни е 6 950 000. „От него българите са 4 700 000, ромите са 1 300 000, турците са към 700 000-800 000, а представителите на други етноси са около 100 000”, съобщи ученият.

Според професорът България е на първо място по намаляване на населението, тъй като нямало друга държава в света с „такива скокове за спад на раждаемостта”. Ученият съобщи, че през 1950 г. в България са били родени 182 000 деца, през 2009 г. - 81 000 деца, през 2011 г. - 71 000, а през 2013 г. - 61 000 деца. Проф. Петър Иванов отново цитира данни на ЦРУ, според които, всяка година от България за чужбина заминавали средно по 22 000 българи.

Проф. Петър Славейков от Центъра за демографска политика „очерта и някои заплахи за националната ни сигурност вследствие на демографската катастрофа в страната”. Намаляването на населението и на неговата гъстота ще доведе до политическо, икономическо и военно отслабване на държавата ни, коментира ученият. В близко бъдеще, намаляването на населението в трудоспособна възраст ще доведе до огромни проблеми за осигуряването на работна ръка за икономиката, за поддържането на образователната система - за закриването на училища и за намаляването на броя на университетите по „естествен път”, посочи проф. Славейков.

Той отбеляза, че и сега има дисбаланс в структурата на българското население, тъй като жените са 51,5% от него. Общото застаряване на населението води и до ограничаване на вътрешния пазар, тъй като сега пенсионерите у нас са около 2,5 милиона, имат ниски пенсии, а оттам и покупателната им способност е малка, коментира проф. Славейков. Той отбеляза, че заради застаряването на населението ще се увеличат социалните плащания през бюджета.

Според учените от Центъра за демографска политика, за да се решат демографските проблеми трябва да се пристъпи към бързо, дръзко и шоково увеличаване на доходите у нас.