Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа
Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа / Thinkstock/Getty Images

По повод Международния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март, европейската статистическа служба Евростат публикува равносметка за това колко са щастливи и доволни хората в Европа от живота, пишат в. "Соар" и "ЮрАктив".

Резултатите, представени от Евростат в навечерието на празника, показват, че скандинавските страни са най-доволни от живота си в ЕС. Жителите на Дания, Швеция, Финландия са оценили с оценка 8 задоволството си от живота при максимална оценка 10, която означава по принцип "напълно съм доволен". 8 са дали и швейцарците. Следват ги Исландия и Норвегия с оценка 7,9 и Холандия и Австрия с оценка 7,8.

В дъното на класацията се оказват Сърбия, България, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия. При минимална оценка 0, което означава "изобщо не съм доволен от живота", българите са дали оценка 4,8, а сърбите - 4,9. Останалите гореспоменати страни в дъното на списъка са оценили задоволството от живота си с оценка 6,2.

Изданията посочват, че данните са въз основа на изследване, осъществено през 2013 г. Анализът на данните показва, че чувството за задоволство от живота е по-голямо при младите от възрастовата група 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.

В изследването сред критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.

Източник: БТА