/ БГНЕС, архив
Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента, 54% не очакват това да се промени в следващата една година. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" в рамките на общ проект за обществено-политически индекс.
 
Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 души между 3 и 12 ноември 2017 г.
 
Всеки четвърти българин се замисля да емигрира

Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.
 
Повече българи вярват, че могат да успеят само ако имат роднински връзки

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. От "Тренд" уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност - най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.
 
62% от българите вярват в Бог

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират анализаторите. За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.
 
Близо 60% от българите са щастливи. Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи.
 
Все по-малко хора искат да стават политици, адвокати и митничари

Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10% от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.
 
Според данните над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми.
БТА