/ Sofia Photo Agency, архив
емиграция
92625
емиграция
  • емиграция
Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България, а най-предпочитаната дестинация е Германия. Това показва проучване на изследователски център "Тренд". 62% са на мнение, че в България е невъзможно да подобриш жизнения си стандарт. Повече от половината българи се страхуват да не станат жертва на престъпление, а 900 000 души са били потенциални жертви на телефонни измамници.

Португалия - рай за чужденците
 
Малко над половината младежи между 18 и 29 години обмислят възможността да живеят извън България. Най-предпочитаната дестинация е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу в списъка попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега. Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция.

Жените раждат все по-малко деца в Европа
 
62% от участниците в допитването са на мнение, че България не е място, където могат да подобрят жизнения си стандарт. Една трета от анкетираните, основно хора с висше образование виждат перспектива за по-добър жизнен стандарт в страната. 61%  твърдят, че в България не можеш да си намериш добра работа, малко под една трета са на обратното мнение. 
 
61% от българите се страхуват да не станат жертва на някакъв вид престъпление. Най-уязвими се чувстват възрастните хора. Изследването отчита, че 900 000 души са били потенциални жертви на телефонни измамници. Най-потърпевши са хората над 60 години.

Над 7 млн. души ще загубят работата си до 5 години заради технологиите
 
Образованието се отчита като ценност, като 80% от всички са на мнение, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е обаче, че сред по-младите възрастови групи около една четвърт не смятат така.
 
Проучването е направено от изследователски център „Тренд  между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.