Много чужденци, най-вече от Азия, се отправят съзнателно към Португалия. Те не печелят много като берачи на плодове, но биват възнаградени за труда си с... европейски паспорт.
Санто Антонио е типично за Португалия градче, с типичните проблеми - застаряващо население, скука, емиграция. Но Санто Антонио се променя. Ключът към промяна се крие в оранжериите в града. От няколко години регионът се превърна в рай на целогодишното овощарство и масово привлича чуждестранни работници.

Жозе Кателаш от овощарското местно сдружение казва: „Търсене и предлагане - това е естественото развитие. Така възниква един пазар, а новината често се предава от уста на уста".

В дружеството нямат и понятие защо толкова много азиатци идват в Португалия. Отговорът на този въпрос дават самите работници на пазара в градчето. Те се събират там след работа. Сред тях е индиецът Палвиндер Сингх, който преди е живял в Дания.

Германската мечта на видинските роми

"Правилата в другите страни са много строги. В Германия или Дания ми трябва виза за престой, а тук не искат виза. Тук мога да работя и след това да подам молба за постоянен престой. Затова тук пристигат много работници от Непал, Тайланд, Пакистан или Индия", казва той.

Мнозина от тях са опитали късмета си и в други европейски държави. Индиецът Малкит Сингх е живял например две години в Хамбург. Там обаче няма никакъв шанс да получи легална работа и тръгва за Португалия. От две години живее тук със семейството си и се чувства добре.

Българите, румънците и бъдещето на Европа

Според него някои индийци или пакистанци работят дълго, за да получат паспорт и след това заминават за Англия, Германия или Белгия.

Половин милион българи искат да емигрират

Но някой, като Малкит, искат да останат в Португалия, въпреки че печелят не повече от 800 евро на месец. Явно ценят спокойния и сигурен живот повече от по-високите доходи.