/ ThinkStock/Getty Images
Сезонът на ягодите е в разгара си. Това лято към избора на плодове трябва да се подхожда особено внимателно. Маргарита Арзуманян, диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, разказа пред радио „Спутник“ как да изберем най-добрите ягоди и какво количество да консумираме, за да не си навредим.

Поради дъждовното и студено време, ягодите няма да узреят по естествен път преди края на юни и ще бъдат с по-лошо качество. Освен това, поради пандемията, стопаните имат проблеми със събирането и транспортирането на вкусните плодове, които се развалят много бързо. През този сезон, когато купувате ягоди, трябва внимателно да ги подбирате, съветва Арзуманян.

"На първо място, трябва да обърнете внимание на цвета на ягодите. Колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова повече те съдържат растителния пигмент антоцианин, който е отговорен за червения цвят. Именно той активно се бори със свободните радикали, защитава организма от преждевременно стареене и има противовъзпалителен ефект. Ярките плодове, отглеждани на слънце съдържат значително повече витамин С, който е мощен антиоксидант, подпомагащ усвояването на желязо. Тоест, колкото по-ярки са ягодите, толкова повече витамини съдържат. Когато купувате, уверете се, че плодовете са оцветени равномерно - не винаги наситеният цвят гарантира качество.Някои фермери, за да предадат на горския плод по-привлекателен вид, подсилват цвета му като го поливат със специални торове.За това освен цвят, трябва да обърнете внимание и на миризмата – тя е специфична и трябва да се усеща при приближаване до сергията. Стъблото трябва да е зелено и свежо- това означава, че ягодите са пресни“, каза диетологът.

„Ако под зеленото стръкче има бяла ивица, тогава плодовете със сигурност са обработвани с химикали и не бива да ги купувате”, предупреждава Маргарита Арзуманян.

„На ден е препоръчително да консумирате около 250 грама ягоди. Те провокират производството на хистамин и могат да предизвикат алергична реакция”, каза тя.

Според статистиката на СЗО 28% от хората имат алергия към ягоди. Освен това по-голямата част от алергиите се проявяват в зряла възраст - затова е по-добре да започнете с малки порции и да наблюдавате реакцията на организма си“, съветва Арзуманян.
БГНЕС