В Хонконг бе продадена най-скъпата в света жилищна площ
В Хонконг бе продадена най-скъпата в света жилищна площ / netinfo

В Хонконг бе продадена на търг най-скъпата в света жилищна площ. Това съобщи в. "Саут Чайна морнинг пост".

Участъкът, разположен в най-престижния район на острова на Виктория пийк, е с площ от 7353 кв. метра и е продаден за рекордните 231 млн. долара.

Според сп. Форбс, най-скъпият жилищен имот в света е имението Ъпдаун корт (Updown Court) в Англия, разположено на 23,5 хектара в съседство с двореца Уиндзор. Имотът е оценен за 122,2 млн. долара и разполага със 103 стаи и пет басейна.

В Хонконг наддаването продължи повече от половин час и за това време цената скочи повече от два пъти. Купувач на терена е една от най-големите компании за недвижими имоти Сун Хун Кай, която възнамерява да построи най-малко десет луксозни апартамента, с площ "таунхаус" между 3000 - 4000 кв. фута (280 - 373 кв. метра). Продажната цена ще бъде не по-ниска от 6400 долара за един кв. фут.

"Разбира се, стойността на терена се оказа завишена, но въпреки това покупката има смисъл", заяви изпълнителният директор на компанията Виктор Люй Тин. Според него има немалко потенциални купувачи на такава супер елитна жилищна площ между местните жители, а така също и между бизнесмените от континентален Китай и страните от Югоизточна Азия. Само в Хонконг има 77 хиляди милионери.