Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация
Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация / iStock/Getty

Казват, че щурците свирейки умират, обаче дали това наистина е така? Умират ли щурците от много свирене? Ако един щурец не го караш да те подлудява и да не спира, ще изкара ли по-дълго от останалите?
 
Първо трябва да изясним, че един хубав, здрав щурец живее около година, ако има с какво да се храни и да пие вода. Но дори да няма, живее две-три седмици. Държеливи твари са това щурците и мрат, както става ясно, или от старост, или от глад и жажда. Свиренето не им е смъртоносно.

Ако има ядене, топло е и всичко е наред, дали свири или не свири един щурец, това не му се отразява на жизнения стандарт. Не, лошо се изразихме. Отразява му се, но по друг начин. Преди да разкрием как, нека изясним кои щурци свирят, как става и, разбира се, защо.

Свирят само мъжките щурци, женските са музикални инвалиди и не свирят. Колкото и да ги караш и да им се молиш, живеят и умират, без да свирят. И не те подлудяват изобщо.

Щурците глезят партньорките си с вечеря за повече секс

Свиренето всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация или иначе казано звукова комуникация, която се получава при насекомите, вследствие триенето на различни телесни части. Противно на някои заблуди щурците не стридулират, като си трият крачетата. Те имат стридулиращ орган, тоест една голяма вена (да, точно така, вена. Те са студенокръвни, но имат вени). Стридулиращият орган е една голяма вена, която минава по протежение на крилата им.

Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация
Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация iStock/Getty

Издават звук, като движат върха на едното си крило по вътрешната страна, чак до края на другото. При това държат крилцето разперено, така че то да действа като звукова мембрана. Това е то свиренето. И не е само един звук, както казахме, стридулацията е вид комуникация и с различно свирене мъжкият щурец казва различни неща.

Нов вид насекомо издава свръхзвуков любовен зов

Четири са вариантите. Първият е привличане на женски, което е най-силното свирене, както се досещате. Има и ухажваща песен - когато женската вече се е приближила, а песента е тихичка и внимателна балада - като на Графа. Ако се приближи друг мъжки, има агресивна песен. И след успешно съвкупление - песен на щастието. Само в тези случаи щурецът свири. В други - не.

Сега да се върнем на песента. "Свири, свири, щурче, ах, подлудявай ме, не спирай" е доста особено послание. То очевидно кара мъжкия щурец по-активно и без почивка да си търси женска. А това довежда до някаква лудост лирическия герой, който вероятно има огромен интерес от чифтосването на щурците.
 
"Макар да казват всички, че щурците свирейки умират". Това е лъжа от социална гледна точка. Не казват всички така, даже никой не казва. А и от биологична гледна точка е лъжа, защото те пък не умират.Но откъде може да идва това? Вече сме на съвсем друго ниво, на литературно.

Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация
Свиренето на щурците всъщност е художествен термин и на научен език се нарича стридулация iStock/Getty

Ако разгледаме четирите вида свирене, какво излиза? Според автора щурците умират, ако не си намерят женска, ако си намерят и е наблизо, ако дойде друг мъжки или след края на цялата работа.
 
И понеже това свирене е свързано с правенето на любов сред щурците, „щурците свирейки умират" трябва да означава, че се раздават докрай в любовната игра или пък, че си остават вечно самотни и така никоя женска не им обръща внимание. И в двата случая е обяснимо подлудяването. Но, моля ви, не прехвърляйте личните си сексуални проблеми върху щурците, че стават недоразумения.

Вижте още любопитни въпроси и техните отговори:

Откъде идва думата шафрантия?


Откъде идват изразите „Не те бръснат за слива" и „За чеп за зеле не ставаш"?

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Защо Лиса е кума и на чия сватба е кумувала?

Откъде идва и какво означава „с трици маймуни да ловиш"?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук