Откъде идва и какво означава „с трици маймуни да ловиш?
Откъде идва и какво означава „с трици маймуни да ловиш? / ThinkStock/Getty Images

Какво означава „с трици маймуни да ловиш"? Откъде идва този  израз?

Чуден израз е това. В него има нещо много забавно и в това се крие обяснението. Но с времето вече не го произнасяме правилно, колкото и да не ви се вярва.

Какво означава „с трици маймуни да ловиш" ? Означава, че се опитваш да постигнеш цел с минимални усилия или с нещо скалъпено, второкачествено. И цялото начинание е нелепо и обречено на провал, защото в народното разбиране триците са само второкачествен продукт, те са опозиция на брашното. Казва се „скъп на триците, евтин на брашното. Някой, който прави проблем за нещо малко, а не забелязва нещо голямо. Триците са дребното, а брашното-голямото, хубавото, смисленото. Разбира се, днес специалистите по здравословно хранене ще спорят, че триците са по-ценни от брашното, но лафът е в обръщение преди тях, така че нямат думата.

Първо, обръщаме внимание на двойката брашно-трици. Сега да се заемем с маймуните. Защо му е на някой да лови маймуни? Те не са добър ловен трофей. Освен това не стават за ядене, нито за земеделска работа. Да не говорим, че по нашите земи маймуни няма. Така че ние не ги ловим с нищо. Ако някъде в Африка съществуват опитни ловци на маймуни, те биха казали, че маймуна се лови с банан или с мед, или с банан, намазан с мед, или кой знае с какво. Но ни нямаме идея за правилната техника. А и маймуни не ни трябват. За какво са ни?

Целта в израза не е правилното хващане на маймуната. Маймуната се лови с банан, а той тръгнал с трици. Не, маймуната означава друго. Тя е в друга опозиционна двойка. Обратно е на човека. Човек е висшето, голямото, а маймуната второразрядното, ниското. Защо? Защото по теорията на Дарвин, ние сме произлезли от маймуни. Тази теория е достигнала у нас през втората половина на XIX век, точно когато сме преживявали Възраждането си. Човекът и маймуната са това, което са брашното и триците. И понеже човекът, истинският човек, яде бял хляб от брашно, какво излиза? За маймуната остават триците. Или иначе казано- с трици човек не можеш да привлечеш, не можеш да го хванеш, трябва нещо повече. С трици можеш само нискокачествени хора да изловиш, тоест маймуни.

Оригиналът на израза е „с трици маймуни лови". Не че не може да ги хване. Напротив, може. Използва се още в края на XIX век от някои наши памфлетисти, но кой точно е авторът е невъзможно да се определи. Според израза с трици се ловят маймуни, с брашно хора. Вероятно с брашно ще хванеш и маймуна, но с трици човек няма да хванеш. Акцентът е на триците.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате